[ΔΤ]ΑΔΕΔΥ & ΠΟΕ-ΥΕΘΑ για τις Γερμανικές επανορθώσεις

26 Μαρτίου 2015

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015, εκπρόσωποι της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παραβρέθηκαν σε σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλία του Αναπλ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν επίσης μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και φορείς.


Οι εκπρόσωποι της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενημέρωσαν ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει -και με ομόφωνο ψήφισμά της από το 34ο Συνέδριό της- τα δίκαια αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ήδη απευθυνθεί στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων και ζήτησε την υποστήριξή τους στις παρακάτω διεκδικήσεις:

• Άμεση εξόφληση του δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των στρατευμάτων κατοχής.

• Καταβολή των επανορθώσεων, που επιδίκασε στη χώρα μας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946), για τις καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στις υποδομές της.

• Άμεση επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

• Καταβολή των αποζημιώσεων προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων, περίπου 100 πόλεων και χωριών της χώρας μας.

Το Γ.Σ της Π.Ο.Ε-Υ.ΕΘ.Α