Ανακοίνωση ΔΗΣΥΠ – Η θέση μας για τη συγκρότηση του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ

16 Μαρτίου 2021


Αθήνα, 11 Μαρτίου 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η θέση μας για τη συγκρότηση του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ως παράταξη ευθύνης και συνέπειας, απέναντι στους εργαζόμενους του Δημοσίου, αμέσως μετά τη λήξη του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκρότηση της Ε.Ε. σε σώμα. Πάγια θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η συγκρότηση να γίνεται με διαπαραταξιακή αναλογική εκπροσώπηση, με τη συμμετοχή όλων, έτσι ώστε ο καθένας να αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αντιστοιχεί για τη λειτουργία της ΑΔΕΔΥ.

Πράγματι, το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συγκροτήθηκε, πέρυσι, στην πρώτη συνεδρίασή του. Για να συγκροτηθεί απείχαν 2 παρατάξεις (ΕΑΕΚ  και ΑΝΑΤΡΟΠΗ) που μετείχαν στην προηγούμενη συγκρότηση (2017-2019), αλλιώς δεν θα υπήρχε η απαιτούμενη από το καταστατικό πλειοψηφία. Ως παράταξη και τότε, αλλά και κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε επιμείναμε κι έμειναν κενές οι θέσεις των 2 Αντιπροέδρων έτσι ώστε να καταληφθούν από τις παρατάξεις ΕΑΕΚ και ΑΝΑΤΡΟΠΗ, που μετείχαν στην προηγούμενη συγκρότηση (2017-2019).

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ) στο τέλος του Γενάρη του 2021 εξελέγη Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. και στις 4-2-21 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου, λόγω ασυμβίβαστου, συμπαρασύροντας και όλα τα άλλα αξιώματα. Ταυτόχρονα, η παράταξή του, η ΔΑΚΕ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (της 1ης του Μάρτη) δήλωσε ότι: «δεν θα συμμετέχει από εδώ και πέρα στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπή και του Γενικού Συμβουλίου, μέχρι να υπάρξει αποκατάσταση της καταστατικής λειτουργίας της ΑΔΕΔΥ», όπως λέει.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις στην ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει τα εξής:

  1. Την παρούσα κρίση στην ΑΔΕΔΥ τη δημιούργησε η ΔΑΚΕ με την παραίτηση του Προέδρου της λόγω ασυμβίβαστου, αφού εξελέγη Πρόεδρος της ΟΚΕ. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ παραιτουμένου του Προέδρου γίνεται ανασύνθεση για όλες τις θέσεις. Και του Γενικού Γραμματέα και του Αντιπροέδρου που κατείχε η παράταξή μας. Αντί, λοιπόν, η ΔΑΚΕ να μέμφεται άλλους για τη «ασυγκρότητη» ΑΔΕΔΥ ας κάνει την αυτοκριτική της.
  2. Στις 4-2-21 που παραιτήθηκε ο Πρόεδρος, έγινε και η πρώτη συζήτηση για την ανασυγκρότηση, χωρίς να καταλήξει σε αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, στη συνεδρίαση αυτή τέθηκε το θέμα ποιος θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, μέχρι τη συγκρότησή της. Όλες οι παρατάξεις, πλην ΔΑΚΕ ( η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίσει να προεδρεύει ο παραιτηθείς Πρόεδρος) έθεσαν θέμα ασυμβίβαστου για τον παραιτηθέντα Πρόεδρο. Δηλαδή, το αυτονόητο. Δεν είναι δυνατόν να έχει ασυμβίβαστο για Πρόεδρος και να μην έχει ασυμβίβαστο για «προεδρεύων» της ΑΔΕΔΥ. Έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε με ψήφους 12-5 (πλην ΔΑΚΕ) να εφαρμόσει το άρθρο 16 του καταστατικού και να αναθέσει καθήκοντα «προεδρεύοντα» στον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο της β΄ παράταξης ΔΗ.ΣΥ.Π. Αν η β΄ παράταξη δεν αποδέχονταν τότε θα προήδρευε η γ’ παράταξη κλπ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.
  • Πού βρίσκεται, αλήθεια, η καταστατική παραβίαση; Η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι ο παραιτηθείς Πρόεδρος μπορεί να ασκεί ταυτόχρονα τα καθήκοντα του Προέδρου της ΟΚΕ και του προεδρεύοντα της ΑΔΕΔΥ; Αν είναι έτσι, τότε γιατί παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ;
  • Ως παράταξη δηλώσαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντα του «προεδρεύοντα» ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ έχουμε την εμπιστοσύνη της Εκτελεστική Επιτροπής, όπως κάναμε και την περίοδο 2013-2016, που και τότε η ΑΔΕΔΥ έμεινε ασυγκρότητη. Τώρα, γιατί καμιά παράταξη στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ δεν εμπιστεύτηκε τη ΔΑΚΕ για να ασκήσει καθήκοντα «προεδρεύοντα», ας αναρωτηθεί η ίδια η ΔΑΚΕ. Δεν είναι δικό μας θέμα.
  1. Η ΔΗΣΥΠ (ΔΗΣΥΠ και όχι ΔΥΣΥΠ που γράφει η ΔΑΚΕ) και στις δυο συνεδριάσεις που έγιναν για τη συγκρότηση στήριξε τη διαχρονική θέση της για αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των παρατάξεων που μετείχαν στη συγκρότηση του προεδρείου 17-19 (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΠ – ΕΑΕΚ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ). Το διπαραταξιακό προεδρείο που λειτούργησε για 1 χρόνο ήταν ήδη υπονομευμένο και δεν είχε πλέον καμιά προοπτική. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της θητείας αυτού του διπαραταξιακού Προεδρείου τρεις παρατάξεις (ΕΑΕΚ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, ΔΑΣ) είχαν διατυπώσει, τόσο σε συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, όσο και με ανακοινώσεις τους, προτάσεις μομφής κατά του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ) για διάφορους λόγους. Ταυτόχρονα, η παράταξή μας, έθεσε το θέμα των ασυμβίβαστων, που ισχύει πρώτα από όλα για τα στελέχη της παράταξής μας κι έχει τηρηθεί αυστηρά. Δεν μπορεί κάποιος πχ που κατέχει διευθυντική θέση στη δημόσια διοίκηση να είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Φτάσαμε, λέει η ΔΑΚΕ, στο σημείο να ζητάμε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ να μην είναι Διευθυντής!!! Για τη ΔΑΚΕ, δηλαδή, ο Διευθυντής π.χ. Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας μπορεί να είναι, ταυτόχρονα, και Πρόεδρος της ΔΟΕ ή της ΟΛΜΕ. Σε αυτό δεν θα απαντήσουμε εμείς. Ας ρωτήσουν τα συνδικαλιστικά τους στελέχη, στην εκπαίδευση. Θέλουν να ασκούν τα καθήκοντα του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ εξ αποστάσεως. Από τα διευθυντικά τους γραφεία στη Δημόσια Διοίκηση. Για μας, αλλά και για την κοινή λογική, η θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δεν είναι πάρεργο. Εκ του ρόλου του δεν μπορεί να ασκεί και άλλα καθήκοντα. Κι αυτό τηρήθηκε από όλους τους προερχόμενους, από την παράταξή μας Προέδρους της ΑΔΕΔΥ, από το 1982 έως το 2016. Τηρήθηκε, επίσης, και στην τριετία 2017-2020, που ο Πρόεδρος προέρχονταν από τη ΔΑΚΕ.
  2. Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι οι λόγοι που επικαλείται η ΔΑΚΕ για την αποχώρησή της είναι «προφάσεις εν αμαρτίας». Καμία καταστατική παραβίαση δεν υπάρχει. Και αυτό το επιβεβαιώνει η αποχώρησή της και από το Γενικό Συμβούλιο, το Προεδρείο του οποίου είναι συγκροτημένο και ο Πρόεδρός του προέρχεται από τη ΔΑΚΕ.

Η αποχώρηση της ΔΑΚΕ από τα όργανα της ΑΔΕΔΥ, τη στιγμή που τα προβλήματα διογκώνονται κι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή νέα αντεργατικά νομοσχέδια (εργασιακά-ιδιωτικοποίηση κοινωνικής ασφάλισης κλπ) αποτελεί συνειδητή, βολική για την ίδια, πολιτική επιλογή. Στόχο έχει να οδηγήσει την ΑΔΕΔΥ σε απραξία και να στηρίξει τη Κυβέρνηση της ΝΔ στο πέρασμα των αντιλαϊκών και αυταρχικών πολιτικών της. Είναι βέβαιο πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα της γυρίσουν την πλάτη. Η παράταξή μας κατά την περίοδο 2013-16, που η ΑΔΕΔΥ έμεινε ασυγκρότητη, παρότι ήταν πρώτη δύναμη και οι άλλες παρατάξεις της αρνήθηκαν τη θέση του Προέδρου, όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά συνέβαλε με ΟΛΕΣ ΤΗΣ τις δυνάμεις στη λειτουργία της ΑΔΕΔΥ, σε μια κρίσιμη περίοδο που ψηφίζονταν μνημόνια. Και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους.

  1. Τα μέλη της παράταξής μας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με την καθημερινή τους παρουσία στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στις συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια, στις ενημερωτικές συσκέψεις κλπ, έχουν δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Συγκροτήσαμε το 2017 (όχι το 2016 που λέει η ΔΑΚΕ) και το 2019 το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (παρότι μας το είχαν αρνηθεί το 2013) γιατί θεωρούμε ότι η συγκρότηση είναι βασική υποχρέωση όλων των παρατάξεων. Δηλώνουμε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ από τις αρχές μας όταν, μάλιστα, αυτές έχουν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα πρώτα από όλα για τα στελέχη της παράταξής μας. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη θητεία της ΑΔΕΔΥ η παράταξή μας απαίτησε την παραίτηση μέλους του Γενικού Συμβουλίου, που είχε διευθυντική θέση. Το Προεδρείο που συγκροτήθηκε το 2019 έπαυσε να υπάρχει με ευθύνη της ΔΑΚΕ. Ας μην διαμαρτύρεται κι από πάνω. Η παράταξή μας λειτούργησε και λειτουργεί με συνέπεια κι υπευθυνότητα, προς όφελος των εργαζομένων που εκπροσωπεί.
  2. Είναι φανερό ότι κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η συγκρότηση του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ θα είναι δύσκολη υπόθεση. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκρότησή του, από όποιες δυνάμεις τελικά το θέλουν -είτε διαπαραταξιακό-αναλογικό, είτε προγραμματικό- στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών που έχουμε ως παράταξη. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με ΟΛΕΣ ΜΑΣ τις δυνάμεις στη λειτουργία των οργάνων της ΑΔΕΔΥ και της ίδιας της ΑΔΕΔΥ, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη με την οποία οι εργαζόμενοι περιβάλλουν την παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια.

Από τη Γραμματεία της ΔΗ.ΣΥ.Π.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥΠ – Η θέση μας για τη συγκρότηση του Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ

Print Friendly, PDF & Email



Source link