ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ – Σαρωτική νίκη της ΠΑΣΚΕ

26 Φεβρουαρίου 2020


Αθήνα 26/02/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το 37ο  συνέδριο της ΓΣΕΕ

Σαρωτική νίκη της ΠΑΣΚΕ

 

Ολοκληρώθηκαν χθες, 25/02/20, οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέας Διοίκησης. Σαρωτική ήταν η νίκη της παράταξής μας, της ΠΑΣΚΕ, η οποία σημείωσε άνοδο κατά 6.34% και εξέλεξε 17 μέλη στη νέα Διοίκηση, από 15 που είχε. Ποσοστό 38.57% από 32.34%.Από 119 ψήφους στο προηγούμενο συνέδριο, πήρε 130!

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (που κατέβηκε με δυο ψηφοδέλτια) υπέστησαν δεινή ήττα, αφού απώλεσαν πάνω από το 3% των ποσοστών που είχαν στο προηγούμενο συνέδριο. Το ΠΑΜΕ έχασε μια θέση στη Διοίκηση κι από 10 που είχε εξέλεξε 9. Από 89 ψήφους στο προηγούμενο συνέδριο πήρε 66!!! Μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (αθροιστικά και τα δυο ψηφοδέλτια από 7 έδρες που είχαν στο προηγούμενο συνέδριο, τώρα έχουν 5).

Αποδεικνύεται, έτσι, περίτρανα ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος, που δεν ήθελαν να διεξαχθεί το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Δεν ήθελαν να καταγραφεί, εκλογικά, η μείωση των δυνάμεών τους. Όλα τα άλλα περί «νόθων» αντιπροσώπων ήταν, απλά, προσχήματα.

Γιατί τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Αν μεν υπήρχαν νόθοι αντιπρόσωποι, τότε γιατί πήραν μέρος στο συνέδριο;

Αν δεν υπήρχαν, τότε γιατί τα έκαναν όλα αυτά;

Το χειρότερο, όμως, όλων ήταν η απόφαση που πήραν «δια περιφοράς» στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με την οποία κήρυξαν στάση εργασίας και  καλούσαν τους εργαζόμενους στο δημόσιο να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, για να μην πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αδιαφορώντας για το ρήγμα που δημιουργούσαν μεταξύ των δυο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας.

Μπροστά στο μικροκομματικό και μικροπαραταξιακό τους συμφέρον  δεν λογάριασαν τίποτα. Στη συνεδρίαση, δε, του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στις 24/02/20, είχαν το θράσος να αποκαλούν «προδότες» όσους είχαν διαφορετική άποψη και θεωρούσαν αδιανόητη την εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ στα εσωτερικά της ΓΣΕΕ. Μιλούσαν για ιστορική απόφαση μάλιστα!!! Όντως είναι ιστορική η απόφαση, γιατί θα μείνει ως μελανή σελίδα στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αλήθεια, τώρα που πήραν μέρος στις διαδικασίες του συνεδρίου, τι θα λένε στους εργαζόμενους στο δημόσιο, που τους καλούσαν σε συγκέντρωση για να μην γίνει το συνέδριο; 

Τι θα τους λένε για την πρωτοφανή εξαπάτηση;

Και για το μεν ΠΑΜΕ δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι, ακολουθώντας την κομματική εντολή του Περισσού, στόχο είχε να διαλύσει και αυτή την προσπάθεια διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όπως έκανε στην Καλαμάτα και στη Ρόδο -για να μη φανεί, προεκλογικά, η μείωση των δυνάμεών του- και γενικότερα η γραμμή του είναι να απαξιώνει τα συνδικάτα, όπου δεν μπορεί να τα ελέγχει.

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, που ψήφισαν την απόφαση στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τι στόχο είχαν;

Αλήθεια, θα διαγραφούν οι σύνεδροι της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν μέρος στο συνέδριο, όπως είχαν δηλώσει οι εκπρόσωποί τους στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ;

Είναι προφανές ότι αυτή η στάση τους θα καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο.

Αυτό, εξάλλου, φάνηκε κι από το γεγονός ότι οι ομοσπονδίες της ΑΔΕΔΥ τους γύρισαν  την πλάτη και  πρωτοφανή τους αυτή απόφαση δεν τη στήριξαν.

Η παράταξή μας, η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία, με συνέπεια και υπευθυνότητα στήριξε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και, παρά τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Τονίσαμε την αναγκαιότητα συνεννόησης όλων των παρατάξεων.

Εξάλλου στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι διαφωνίες λύνονται με δημοκρατικές διαδικασίες κι όχι με τη βία.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο να απομονώσουν τέτοιες λογικές, που διχάζουν τον κόσμο της εργασίας να ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ και να στηρίξουν τα συνδικάτα.

Γιατί μόνο μέσα από ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ αγώνες, κι όχι μέσα από διχαστικές λογικές, μπορούμε να διεκδικήσουμε, αποτελεσματικά, λύσεις στα προβλήματά μας.

Από τη Γραμματεία της ΔΗ.ΣΥ.Π

ΔΗΣΥ Πρωτοπορία – 37ο Συνέδριο ΓΣΕΕ – Σαρωτική νίκη της ΠΑΣΚΕ

Print Friendly, PDF & Email



Source link