Από την κινητοποίηση του ΝΤ Άρτας κ της ΑΔΕΔΥ για τη στήριξη των Κέντρων Υγείας

[ad_1]

Δελτίο Τύπου

Στις 3 Φλεβάρη 2021 στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Άρτας της ΑΔΕΔΥ, μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας και με την παρουσία του Γραμματέα της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υγείας του Βουργαρελίου και στην συνέχεια το Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης.

Στο ΚΥ Βουργαρελίου είχαμε συνάντηση με τον Διευθυντή και τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι ελάχιστοι εργαζόμενοι προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή στο ΚΥ Βουργαρελίου υπηρετεί μόνο ένα ειδικευμένος γιατρός: ο Διευθυντής του και 8 αγροτικοί γιατροί οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν καθημερινά, να καλύπτουν και τις ανάγκες των Περιφερειακών ιατρείων αλλά και τις ανάγκες εφημέρευσης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο υπόλοιπο προσωπικό με εμβληματικό το νοσηλευτικό τμήμα όπου υπάρχουν μόνο 7 νοσηλευτές και τον τομέα καθαριότητας που καλύπτεται με 2 εργαζόμενες σε εργολάβο καθαρίστριες με συμβάσεις 3 ωρών και αμοιβές της τάξης των 200 ευρώ.
Δεν έχει προκηρυχτεί καμιά θέση ειδικευμένου γιατρού εδώ και χρόνια, δεν έχει έρθει ούτε καν επικουρικό προσωπικό από τις περίφημες προσλήψεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες και του Διευθυντή και των εργαζόμενων στο ΚΥ και των κατοίκων της περιοχής. Πλήρης εγκατάλειψη! Και δεν είναι το μόνο ΚΥ που λειτουργεί με αυτούς τους όρους. Και για το ΚΥ Αγνάντων δεν είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση.

Αυτή είναι η κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια! Πως είναι δυνατόν να μπορεί να φέρει σε πέρας τον ρόλο της η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει και σαν εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες του πληθυσμού ένα ΚΥ που δεν έχει προσωπικό; Που έχει αφεθεί στη μοίρα του εκεί στα ορεινά Τζουμέρκα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας και τον εμβολιασμό; Ποιος είναι ο σχεδιασμός της για την λειτουργία και τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε για τα εκεί προβλήματα.

Ο κοινός παρονομαστής των επισκέψεων ήταν ένας: εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, προβληματικές υποδομές, υποχρηματοδότηση.

Αυτή την στιγμή εξελίσσεται και το εμβολιαστικό σχέδιο.

Αυτή την στιγμή οι ηλικιακές ομάδες 75-79  και άνω του πληθυσμού του νομού μας αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού καθώς δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέχρι και τον Μάρτιο. Τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού για αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι μόλις 3 και μόνο στην πόλη της Άρτας και τα 3, πράγμα που πέρα από το γεγονός του ότι δεν επαρκούν σε πλήθος για να καλύψουν τις ανάγκες εμβολιασμού, λειτουργεί και παντελώς αρνητικά για την πρόσβαση σε αυτά πολιτών του ορεινού και πεδινού όγκου του νομού που αναγκαστικά πρέπει να έρθουν στην πόλη για να εμβολιαστούν. Άραγε πως θα έρθουν; Με ποιο τρόπο, εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και χωρίς καμία πρόνοια από την πλευρά του κράτους και της πολιτείας για την κατάσταση αυτή;

Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60-64 για όλο τον πληθυσμό του νομού Άρτας γίνεται από 15/2/2021 στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης, στο ΚΥ Φιλιππιάδας ( και ίσως και στο ΚΥ Αγνάντων). Ωραίος σχεδιασμός: οι υπερήλικες πρέπει πάση θυσία να έρθουν στην πόλη για να εμβολιαστούν, ενώ οι 60άρηδες πρέπει να πάνε στην Άνω Καλεντίνη και στην Φιλιππιάδα. Πραγματικά εντυπωσιακό!

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό για να καλυφτούν οι ανάγκες του πληθυσμού, γιατί τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο λόγω της συμφωνίας και των πολιτικών της ΕΕ και της χώρας στο ζήτημα αυτό, γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν διαλυμένη.

Η πανδημία και τα προβλήματα στη διαχείρισή της ανέδειξαν τις ανεπάρκειες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δημόσια συστήματα υγείας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Στην Ελλάδα εκείνο που αναδείχθηκε, με εμφατικό τρόπο, ήταν η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωσή της οδήγησαν στο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και της σημερινής. Οικογενειακός γιατρός και Ομάδα Υγείας ανύπαρκτοι, γιατροί ειδικοτήτων δυσεύρετοι, κέντρα υγείας κλειστά ή σε υπολειτουργία, την ώρα που οι ιδιώτες, και σε αυτόν τον τομέα, θησαυρίζουν, καθώς οι ασθενείς, οι πολίτες, αναγκαστικά και βιαίως, στρέφονται προς αυτούς, πληρώνοντας ακριβές υπηρεσίες.

Οι επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίες, αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες αυτές να τις δώσουν «δώρο» στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος απέχει προκλητικά από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι πολίτες να πληρώνουν ακριβά για ιατρικές υπηρεσίες στους ιδιώτες αλλά και για διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως, στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τους τοπικούς μαζικούς φορείς, τις δημοτικές αρχές και τις δημοτικές παρατάξεις, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αγωνιστούμε για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και για την ανάπτυξη μιας Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απόλυτα αναγκαίας για την Υγεία του λαού.

Άρτα, Φλεβάρης 2021
Για το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος                  Η Γραμματέας

Γεωργούσης Λεωνίδας        Αμπελογιάννη Βάσω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΝΤΑΡΤΑΣ_ΑΔΕΔΥ_ΠΦΥ

Print Friendly, PDF & Email

[ad_2]

Source link