Μέτρα και Νομοθεσία για τον Κορωνοϊό COVID-19 upd:23/3/2020

23 Μαρτίου 2020

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συγκάλεσε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, ευρεία σύσκεψη για τον καθορισμό δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση και τις προφυλάξεις του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από το νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ καθώς και οι Διευθυντές Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας που αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αποφασίσθηκε η λήψη των ακόλουθων προληπτικών μέτρων:

  • Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό πρωτίστως, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου 2020. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
  • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
  • Αναστολή λειτουργίας των Προαγωγικών Σχολών Εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.ΕΘ.Α., Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ. κλπ) και έως τις 10 Απριλίου 2020.
  • Αναστολή όλων των Στρατιωτικών Παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
  • Αναστολή χορήγησης Αδειών Εξωτερικού.
  • Αναστολή της Ακαδημαϊκής εκπαιδεύσεως των μαθητών των Παραγωγικών Σχολών (ΑΣΕΙ –ΑΣΣΥ) και έως τις 10 Απριλίου 2020.
  • Αναστολή διαθέσεως προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων (στρατιωτικά αγήματα, μπάντες, κλπ).
  • Πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων οπλιτών, ναυτών, σμηνιτών, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν από τους Διευθυντές των Υγειονομικών Υπηρεσιών όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής, τα διατιθέμενα μέσα και υποδομές, καθώς αναλύθηκαν και περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς σε πλήρη συντονισμό με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

http://www.mod.mil.gr/anakoinoseis-typoy/eyreia-syskepsi-ypo-ton-yetha-nikolao-panagiotopoylo-gia-enimerosi-profylaxeis

Νομοθεσία και εγκύκλιοι